17 september, 2012 (gepubliceerd)
21 september, 2012 (laatst gewijzigd)

Dodelijke omhelzing Diederik Samson

  Rubrieken: Politiek
  Steekwoorden:  , , , , ,

[Fotograaf Robin Utrecht ]

Wat moeten ontslagen postbezorgers hier van vinden?

Gebrek aan regie
Complimenten aan Hans Spekman. Zijn gewaagde experiment om de lijsttrekker voor de PvdA aan te laten wijzen door de PvdA-leden met een openbare kandidaatstelling bleek een meesterzet. Geweldig veel mediabelangstelling en een sportieve wedstrijd. Na de uitslag werden de rijen weer gesloten en stonden de “verliezers” loyaal achter winnaar Diederik Samson. Indrukwekkend. Daarna bleek Samson het voortreffelijk te doen als lijsttrekker, met gemak Mark Rutte overvleugelend.

Helaas was de regie van Hans Spekman op de verkiezingsavond in Paradiso slecht, gezien bovenstaande foto.

Onverwerkt verleden
Hoewel ontkend door haar leiding heeft de PvdA nog veel last van een onverwerkt verleden. Veroorzaakt door drammers als Jos van Kemenade en Tineke Netelenbos, en door graaiers als Hans Alders. Of door Eveline Herfkens met haar dure flat in New York, vier jaar door de staat betaald. De partij wordt regelmatig denigrerend weggezet als banenmachine voor het middenveld. Een tijdje dienst doen als kamerlid om vervolgens als commissaris van de koningin, burgemeester of directeur van een woningbouwcorporatie – in combinatie met talloze bijbaantjes –  ver boven de Balkenende norm uit te komen. En dan is er de ergernis bij de kiezer over hoge bonussen die uitgekeerd werden – en worden – door Raden van Toezicht met daarin prominent prominente PvdA-leden.

Lodewijk de Waal
Prominent PvdA-lid Lodewijk de Waal keurde als lid van de Raad van Toezicht van ING, toen nog levend dankzij gigantische staatssteun, een  1 miljoen bonus aan ING-topman Jan Homme goed. Door een stroom van verontwaardiging in de maatschappij werd de bonus alsnog teruggedraaid. Toenmalig kamerlid PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk vond dat dat oud-FNV-voorman Lodewijk de Waal zich moet bezinnen op zijn positie als overheidscommissaris bij ING. De Waal zit daar nog steeds, hoewel hij wel moest opstappen als toezichthouder ontwikkelingssamenwerkingsorganisatie SNV.

PostNL
Wim Kok en Jacques Wallage, tot op de dag van vandaag beiden zittend in de Raad van Toezicht van PostNL, hebben duizenden ontslagen bij PostNL goedgekeurd en tegelijkertijd de 12,5 miljoen bonussen voor de directie van  PostNL gefiatteerd. Eerder had Wim Kok als ING-commissaris een vervijfvoudiging van de bonus van ING-topman Tilmant goedgekeurd. Op dit moment is Wim Kok nog commissaris bij ING, PostNL, Shell en KLM.

Straf
De enige die zijn gedrag heeft moeten bekopen, is Lodewijk de Waal die niet meer voor de PvdA mag optreden. Gezien de gedragingen van de anderen lijkt dit veel op het vinden van een zondebok.

Het moet anders
Spekman is rood. Sinds zijn aantreden sprak Spekman ferme taal. In het Algemeen Dagblad van 14 april jl. “schaamt hij zich dood over Wim Kok“.

Diederik Samson lijkt gematigder in het veroordelen van het PvdA-verleden. Telkens als hij in de media wordt geconfronteerd met asociaal gedrag van hooggeplaatste PvdA-leden is zijn eerste reactie altijd (mediatraining!)  “Het waren niet alleen PvdA leden die over de schreef gingen”. Zich niet realiserend dat juist zo een verdediging irritatie oproept.

Hier  een voorbeeld: op 3 sept 2012, zond de VPRO De slag om Nederland – 17. De Corporatiedirecteur uit. Geconfronteerd met het onderzoek naar de exorbitante beloning van directeuren van woningbouwcorporaties gaf Diederik Samson toe dat hier paal en perk aan gesteld moet worden. Maar kijk op de video, zijn eerste antwoord op de aanklacht tegen de PvdA-ers is: “We hebben er met zijn allen  aan bijgedragen.”

Conflict met Wim Kok
Op zijn tweede dag als partijleider van de PvdA belde Diederik Samsom met Wim Kok: ‘Ik wilde hem vertellen dat hij naar mijn mening een verkeerde inschatting heeft gemaakt over wat op zo’n moment mogelijk is met bonussen van bestuurders.’ Samsom en Kok werden het tijdens hun telefoongesprek niet met elkaar eens.

Twijfel of hij dit conflict wel openbaar moest maken, was er niet bij Samsom. ‘De rol van een partijleider is dat hij in het openbaar aangeeft waar zijn partij staat en waar hij zelf staat.’ Samsom heeft zijn voorganger meegedeeld dat hij het gesprek openbaar zou maken. ‘Ik heb geen goedkeuring gevraagd’, zei hij. Beluister en zie  hier wat hij erover zegt (scan naar 7 min 35 sec).

PvdA-leden vroegen om het intrekken van het erelidmaatschap van de PvdA van Wim Kok. Zou het toch waar zijn. Zou de PvdA eerlijker worden?

Eerlijker
Diederik Samson heeft het voortdurend over “Het moet eerlijker”. Hij kan daarbij zijn kritiek niet alleen richten op de anderhalf jaar Rutte 1. De PvdA heeft in vele regeringen daarvoor meegedaan. En daarbij een aantal oneerlijkheden geïntroduceerd. Dat is niet erg. Geef dat toe. En encailleneer je niet met de “oneerlijke” oude PvdA-elite.

De verkiezingsoverwinnig van de PvdA was een opluchting voor een aantal PvdA-coryfeeën en kamerleden met verdachte ambities. Oude tijden breken aan. Ze kunnen weer burgemeester worden. Of commissaris van de koningin. Of lid van de raad van toezicht van Schiphol. Misschien wel EU commissaris. Een baantje bij de Verenigde Naties of bij de Navo.

Oproep
Diederik, het moet eerlijker. Als je de oude PvdA-elite weer toelaat, verraadt je je kiezers.

Print Friendly
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Schrijf een reactie

*