13 november, 2015 (gepubliceerd)
13 november, 2015 (laatst gewijzigd)

Eenvoudige maatregel ter bestrijding van terrorisme en criminaliteit

  Rubrieken: Politiek, Overheid, ICT
  Steekwoorden:  , ,

simkaart
De politiek en de ambtenaren hebben weinig verstand van ICT en zijn daar trots op. Crimefighting daar gaat om en natuurlijk ook bestrijding van terrorisme. Lees het briljanten boek van veiligheidsexpert Bruce Schneier over de totaal verkeerde aanpak van terrorismebestrijding door de overheden.

 Anoniem communiceren

In het algemeen ben ik een voorstander van de mogelijkheid om anoniem te kunnen communiceren. Behalve in die gevallen waar het duidelijk is dat die mogelijkheid in grote mate wordt misbruikt door criminelen en terroristen. Verder denk ik dat het onverstandig is om wat betreft wetgeving op dit gebied sterk af te wijken van omringende landen. De bad guys weten heus wel in welk land het anoniem communiceren het makkelijkste is.

Prepaid bellen in Nederland

In Nederland is het prepaid bellen de gewoonste zaak van de wereld. Je gaat naar de supermarkt en daar koop je geheel anoniem een prepaid kaart. Buitengekomen stop je die kaart in je telefoon en je kan bellen en gebeld worden. Criminelen en terroristen zijn er dol op.

Prepaid bellen in Frankrijk

Ik heb een tijdje in Parijs gewoond en het is mij niet gelukt om daar anoniem een prepaid kaart aan te schaffen. Zowel bij Orange als bij Bouyges moest ik mijn paspoort laten zien en mijn adres opgeven. Al deze gegevens werden genoteerd. Het opwaarderen ging alleen maar met een Franse creditkaart. Die creditkaart kan je alleen maar krijgen als je een rekening bij een Franse bank hebt. Kortom ik stond elke week in de winkel van Orange mijn kaart op te waarderen. Niet anoniem want het personeel begon me te leren kennen en zeiden mij vriendelijk gedag.

Maatregel

Nederland zou het Franse systeem wat betreft prepaid bellen kunnen invoeren. De Telecom providers zullen we weinig hinder van ondervinden. Alleen de supermarkten zullen klagen en ertegen gaan lobbyen.

Print Friendly
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

1 reactie op “Eenvoudige maatregel ter bestrijding van terrorisme en criminaliteit”

  1. Paul Casteels zegt:

    Toen ik in Frankrijk een prepaid kaart kocht zei men me dat ik een adres in Frankrijk moest hebben wat ik als tourist niet had. Er werd dan ter plekke wat verzonnen en ingevuld. Waterdicht lijkt het dus niet.

Schrijf een reactie

*