3 februari, 2010 (gepubliceerd)
  6 september, 2012 (laatst gewijzigd)

In de media wordt veel te veel aandacht besteed aan de Verenigde Staten

  Rubrieken: Media
  Steekwoorden:  , ,

Een reden om over een land te berichten is het belang van die natie voor onze eigen economie. Een ander argument is het grote belang voor onze cultuur. Geen van beide overwegingen zijn van toepassing op de Verenigde Staten. Is de grote aandacht in onze media voor de Verenigde Staten, een land dat op vele gebieden achterlijk is,  dan alleen maar ingegeven door de militaire macht van dat land? Of komt het door onwetendheid bij de media? Ik zou graag veel meer willen zien en horen over Europa.

Actualiteitenrubrieken
Dat de sprekende media mij niet tot hun doelgroep rekenen, realiseer ik me al vele jaren. Toch blijf ik nog wel twee uur per dag naar de radio luisteren. Onder meer naar de zenders Radio 1, Radio Noord Holland, BNR, en BBC. Maar toch steeds meer naar Duitse podcasts. Radio 1 is vreselijk geworden, qua inhoud, qua presentatie en qua presentatoren.

Er staat heel veel te gebeuren in de wereld van onze publieke televisie. We gaan weer tien jaar terug in de tijd. Tot overmaat van ramp krijgt het anonieme zooitje van GeenStijl zendtijd. Ook de Telegraaf komt erbij. Allemaal programma’s die me bij voorbaat gestolen kunnen worden. Televisie kijk ik ongeveer een uur per dag. Meestal naar actualiteitenrubrieken, want ik behoor tot het type dat graag geïnformeerd wil worden. Het geslijm in de “De Wereld Draait Door” is aan mij niet besteed. “De Leugen Regeert” is helaas opgedoekt.

Voor de actualiteiten ben ik vooral aangewezen op programma’s zoals NOVA en Netwerk. met goedgebekte presentatoren die hun gasten afbekken tenzij hun gast een bevriend politiek leider of een collega van de media is, want dan is het aflikken geblazen. Bij Pauw&Witteman gaat het er iets vriendelijker aan toe. Afgezien van een meer beschaafd gedrag van de presentatoren zou ik voor de verandering ook graag andere onderwerpen behandeld zien. In discussies met programma-makers wordt altijd door hen tegengeworpen dat een andere invulling zou leiden tot minder kijkers en luisteraars. Toch blijf ik over de keuze van onderwerpen van gedachten verschillen. Als het al over het buitenland gaat, waarom gaat het dan zo vaak over de Verenigde Staten? Een heel jaar werden we geïnformeerd over de voorverkiezingen in de VS. Slaapverwekkend.

RTL Nieuws
RTL nieuws is het programma dat nieuws maakt voor RTL. Ik zeg expres maakt. Als er te weinig nieuws is en de redactie het ook zelf even niet kan maken,wordt het bevriende TNS NIPO ingeschakeld om met een paar tendentieuze vragen en een oncontroleerbare procedure een RTL-primeur te creëren. Het tijdstip van de uitzending van RTL Nieuws, half acht, is perfect voor ons: wij zijn nog net aan het eten. Als na tien minuten RTL nieuws Erik Mouthaan – de sterverslaggever van RTL in de USA – nog niet is geweest, begin ik me zorgen te maken: hij is toch niet ziek? En gelukkig, daar is hij weer. Om een of andere Amerikaan in een buitenstadje te interviewen. Deze chauvinistische bewoner van de Nieuwe Wereld blijkt dan altijd weer een politieke visie en religieuze instelling te vertegenwoordigen vergeleken waarbij Staphorst een baken van verlichting is.

Wat is dat, een taal?
Op gebieden als cultuur en politiek is de VS een achterlijk land. Geen Amerikaan die geïnteresseerd is in de rest van de wereld. Een jaar of zeven geleden was ik voor een conferentie in een skigebied in Snowbird in de staat Utah. Ik heb er niet geskied. Er was één grote berg en die was het eigendom van een rijke Amerikaan. Vreselijk ongezellig. Geef mij maar Oostenrijk. Bij het busstation waar een bus zou komen die ons naar de luchthaven van Salt Lake City zou brengen, stond ik met een paar Nederlandse collega’s te praten. Dan komt er een Amerikaanse dame van een jaar of dertig op mij af en vraagt aan mij “Wat een grappige taal spreken jullie. Wat is dat voor een taal?” Ik antwoord haar dat het Nederlands is en leg haar uit waar Nederland ligt. “Oh wat leuk”, vervolgt ze vriendelijk. “Maar, spreken jullie die taal de hele dag?”.

Amerikaanse cultuur
Amerikanen zijn geobsedeerd door geweld en op sex rust er in dat land een taboe. Als je alleen naar Hollywood films wil kijken waar *geen* wapen in voorkomt, blijft er weinig over. De luide filmmuziek is bedoeld om zelfs de zwakbegaafden onder het publiek op de hoogte te brengen van de stemming van de scene.

De Amerikaanse cultuur kan op enige waardering rekenen in ons land. En dan betreft het – naar mijn smaak – meestal lelijkheid en viezigheid. De schoenenmode is totaal verpest door de afzichtelijke sneaker. En dan de vreselijke Coca Cola. Als ik honger heb en nog niet wil eten, loop ik bij mij in de buurt even langs de Kentucky Fried Chicken, kijk door de ramen naar wat de mensen op hun bord hebben. Dan kan er weer uren tegen. De Amerikaanse auto’s zijn gelukkig uit het straatbeeld verdwenen.

Economische kerncijfers
Komt die grote aandacht in de media voor de VS dan misschien voort uit onze economische bindingen met de VS? Je moet het belang van macro-economische kerncijfers kunnen relativeren, maar voor mijn doel zijn ze meer dan voldoende. Ik wil aantonen dat de VS voor Nederland helemaal geen belangrijke handelspartner is. Een maat voor de economische macht van een land is het Bruto Binnenlands Product (BBP). Als we het BBP van de gehele wereld op 1 stellen blijkt inderdaad (getallen van het IMF voor 2008) dat VS, met bijna 24% van het wereldtotaal van het BBP, de grootste economische macht in de wereld is. Maar vergeet niet dat de Europese Unie als geheel groter is.

Welvaart
Welvaart is een heel moeilijk te definiëren begrip. Maar een indicator voor welvaart, met alle slagen om de arm, is het BBP per inwoner. Als we dan naar de landen met hoogste BBP per inwoner kijken, komt er een heel ander plaatje uit dan als we ons beperken tot het BBP alleen. De leidende positie van de VS is geheel verdwenen.

Import
Voor ons Nederland is de handel met het buitenland mede bepalend voor onze welvaart. Het liefst hebben we dat invoer en uitvoer groot zijn en dat de twee elkaar een beetje in evenwicht houden. Uit de statistieken van het CBS blijkt dat de import vanuit Duitsland ruim twee keer zo groot is als die vanuit de VS. De invoer uit heel Europa is tien keer zo groot als die uit de VS.

Export
Ook voor onze export is Duitsland onze belangrijkste handelspartner. En wel ruim vijf keer zo groot als de export naar de VS. Onze export naar Europa is bijna twintig keer zo groot als naar de VS. Mijn conclusie is dat ze in de VS niet op onze producten zitten te wachten.

Invloed van de media op het buitenland
Ik ben zo naïef om van berichten in de media te verwachten dat, indien de verslaggeving misstanden betreft, er positieve gevolgen uit de uitzending voort moeten kunnen komen. Maar Nederland en Nederlandse media hebben geen enkele invloed op wat er in de VS gebeurt.

Anders is het gesteld met onze invloed in Europa. Die Oostenrijkse christendemocratische Europarlementariër die Neelie Kroes te oud vond om het Internet in haar portefeuille te mogen hebben, had ik graag gezien bij NOVA.

Ik wil meer Europa
Uit de hier gepresenteerde cijfers blijkt maar weer eens dat Europa voor ons land economisch veel belangrijker is dan de VS. Maar niet alleen om deze reden zou ik meer aandacht voor Europa in onze media willen. Ik ben sowieso geïnteresseerd in wat er in Europa gebeurt. Zoals informatie over de financiële crisis in Griekenland en de woningnood in Frankrijk.

Print Friendly
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Schrijf een reactie

*