3 november, 2008 (gepubliceerd)
10 april, 2009 (laatst gewijzigd)

Palin geschoffeerd door Canadese vlerk

  Rubrieken: Media, Politiek
  Steekwoorden:  , , , , , ,

De hele wereld heeft genoten: Sarah Palin is beetgenomen door de Canadese komiek Marc Antoine Audette. Marc deed zich in een telefoongesprek voor als Nicolas Sarkozy en zij trapte erin. En natuurlijk kwam Palin met een aantal controversiële uitspraken. Alle media hebben dit breeduit uitgemeten, zonder één woord van kritiek. nee, nee, wat was Palin weer dom.

Ik zal dan de eerste zijn met kritiek. Ik vind de actie van de Canadees  walgelijk en schofterig, en o zo gemakkelijk scoren. En, gezien de overdadige media-aandacht voor deze hufterige stunt, het zoveelste bewijs dat de media los zijn van alle fatsoensnormen.

Het is begonnen met de candid camera programma’s op televisie. In Nederland met de norm-vervagende programma’s van Ralph Inbar als Banana Split en Poets. Mensen in de maling nemen, totaal voor gek zetten en ze dan later – onder druk – vragen of ze toestemming verlenen voor een uitzending.

Iemand besodemieteren is fout en ook niet leuk. Het is ook heel gemakkelijk. Kan ook zo met de koningin of met Balkenende uitgehaald worden. Als je je er op toelegt , lukt dat zo. Wat bewijst het? Niets. Wat levert het op? Mediavulling.

Het is ondoenlijk om bij dat contact  (direct, telefoon, brief, email) er zeker van te zijn dat de persoon met wie je te maken hebt ook daadwerkelijk degene is waarvoor hij zich uitgeeft. Veel contact tussen mensen is gebaseerd op vertrouwen. En dat moet ook zo blijven. De gehele dag je paspoort laten zien en je ogen laten scannen is geen prettig vooruitzicht.

In een aantal sectoren van het internet (blogs, fora, chatboxen, … ) is het al zover dat we het normaal vinden dat de deelnemers zich uitgeven voor geheel andere personen dan de personen die ze zijn.

In de natuurkunde is er de affaire Sokal geweest, waar een stelletje arrogante natuurkundigen wilde bewijzen dat een aantal ontwikkelingen in de sociologie onzinnig waren. En wat deden ze: stiekem onder een andere naam een artikel insturen. Ook die actie vond ik zeer afkeurenswaardig.

Als je het in deze maatschappij met iets of iemand niet eens bent. Dan zeg je dat. Onder je eigen naam. Gewoon strijden met open vizier.

Print Friendly
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Schrijf een reactie

*