17 augustus, 2012 (gepubliceerd)
17 augustus, 2012 (laatst gewijzigd)

Slordigheden bij Centraal Bureau voor de Statistiek

  Rubrieken: ICT, Media
  Steekwoorden:  , ,

statistiekDe meerderheid van de meningen in Nederland zijn gebaseerd op gebrek aan feitenkennis. Erger nog is dat ook bij beleidsbeslissingen van overheden de feiten een ondergeschikte rol spelen. Met als gevolg dat de overheden inefficiënte en oneerlijke beslissingen nemen.

Voor beleidsmakers, journalisten, wetenschappers en andere geinteresseerden is het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van onschatbare waarde. Vroeger kocht ik hun jaarboekjes en nu kijk ik op hun website. In het kader van “alles moet leuk zijn” is het CBS aan de gang gegaan met het populariseren van hun resultaten en persberichten. Ja, want alleen als je flink overdrijft, komen de media erop af. Ook heeft het CBS tegenwoordig een Twitter account met daarmee als het even kan de aandacht trekken door “opvallende” statistische feiten. Hoewel ik pas sinds kort dat Twitter account volg, vielen mij de volgende, onacceptabele, slordigheden op:

  1. Getallen worden vervangen door vage termen als “iets toegenomen” of “afgenomen”. Dat kan echt niet. Statistici dienen getallen te leveren en geen verbale brei. Als de media die getallen niet willen, dan maar niet.
  2. Regelmatig worden absolute getallen gepresenteerd, terwijl relatieve getallen (percentages) gepast zou zijn. Het meest recente voorbeeld: de CBS conclusie “Aantal werkelozen voor het eerst sinds 1996 boven de half miljoen” werd zo overgenomen door alle media. Op mijn bezwaar hiertegen (bevolking met 1,2 miljoen toegenomen) heeft het CBS toegegeven dat het werkeloosheidspercentage in 1996 7,5% was en dat het nu 6,5% is. Die fout van het CBS is onvergeeflijk.     

Vermeende fouten op website CBS
De website van het CBS is voor alle geïnteresseerden de eerste plek waar men gaat zoeken. Gisteravond wilde ik de historische ontwikkeling van de Nederlandse beroepsbevolking bekijken. Helaas bleek dat vele tabellen niet de gegevens bevatten die in de kop werden aangekondigd.  Ik dacht dat het een fout van de website was en heb daarover geklaagd. Maar ik had een knop op de site over het hoofd gezien. Het werkt dus wel degelijk. Excuus aan het CBS.

 Ik blijf het CBS volgen. U toch ook?

Print Friendly
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Schrijf een reactie

*